Kaj moram vedeti pred nakupom nadstreška?

Pred nakupom nadstreška

Vsak nadstrešek, ki ga izdelamo pri nas ima svojo vlogo, nalogo, vsak je drugačen in vsak je unikaten. In čeprav so si lahko med seboj zelo različni imajo eno skupno nalogo -> varovati tisto, kar se nahaja pod njimi.

Pri postavitvi in obliki nadstreška imamo na voljo veliko različnih možnosti. Prav zaradi tega je pred nakupom nujno potrebno sprejeti odločitev, kaj si od nadstreška sploh želimo. Iz tega nato izhaja tudi odločitev o tem, kakšna naj bo njegova oblika in kakšna velikost. To so smernice, ki nam bodo izbiro precej olajšale.

Nadstreški glede na namen

Nadstreške v prvi vrsti ločimo glede na namen njihove porabe. Ta je precej jasen – ga potrebujete za avto, teraso, zavarovanje vhoda ali bazena …? V podjetju Nadstreški M-Kaiser d.o.o. opažamo, da se trendi o priljubljenosti avtomobilskih nadstreškov nadaljujejo tudi v letošnjem letu. Prav ti nadstreški so tisti, ki jih postavimo največ, sledijo nadstreški za terase ter balkone in nadstreški za vhode. Osnovna naloga vseh naštetih nadstreškov je popolnoma enaka – zaščititi tisto, kar je pod njim (zaščititi avtomobil pred točo, dežjem in drugimi vremenskimi razmerami ali se zavarovati pred premočnim soncem in si zagotoviti prostor za uživanje, ne glede na vreme). Sicer pa v naši ponudbi najdete še nadstrešek za letno kuhinjo, kolesarnice, smetarnike, avtobusna postajališča …

Dimenzije nadstreškov

Nadstreški so med lastniki objektov vse bolj priljubljeni in že samo na pogled lahko vidimo, da se med seboj razlikujejo predvsem po dimenzijah, kar je nekaj čisto normalnega. Vsak nadstrešek ima namreč svoj namen, kar pomeni, da ima tudi svojo nalogo. In ker pri nas ponujamo tako tipske nadstreške kot tudi nadstreške po naročilu, se lahko dimenzija in oblika prilagajata glede na potrebe in želje, ki jih ima posamezna stranka. Dimenzija je torej samo ena izmed smernic o kateri odloča stranka. Če gre za nadstrešek za avtomobil, je najpogostejša in priporočljiva dimenzija 350 x 550 cm, višina pa po želji. Dimenzija za dva avtomobila je običajno 550 x 550 cm, višina prav tako po želji, za tri avtomobile pa se stranke najpogosteje odločajo za dimenzijo 750 x 550 cm. V primeru, da potrebujete prostor za več avtomobilov pa se po pregledu terena in objekta posvetujemo in najdemo najboljšo rešitev za vas. Namreč, ko se odločamo o dimenziji nadstreška je potrebno v mislih imeti tudi dostop do avtomobila in njegovo dejansko uporabo. Prav zato je dobro, da imate nekaj dodatnega prostora. Poleg tipskih nadstreškov za avtomobile je mogoče izbirati tudi med unikatnimi, ki jih popolnoma prilagodimo vam in vašim željam. Podobno velja za druge nadstreške, kot so terasni ali balkonski ... Ti se, kar se tiče dimenzij, izdelajo glede na želje in potrebe stranke ter glede na to, kaj dopušča prostor.

Gradbeno dovoljenje – da ali ne?

Nadstrešek se načeloma uvršča med enostavne objekte, kar pomeni, da gradbenega dovoljenja praviloma ne potrebuje. A vendar to velja samo v primeru, če površina nadstreška ne presega 20 m2, v višino pa ne meri več kot 3,5 metre. Prav tako, da ne potrebujete gradbenega dovoljenja, morate biti lastnik zemljišča na katerem želite nadstrešek postaviti. V kolikor bo površina vašega nadstreška presegala 20 m2 in bo obenem manjša od 50 m2, boste zanj sicer potrebovali gradbeno dovoljenje, ampak ga boste lahko pridobili po skrajšanem roku in kar na upravni enoti. Tukaj je potrebno dodatno upoštevati še, da mora nadstrešek od sosednje parcele biti oddaljen vsaj 1,5 metra. Za klasičen avtomobilski nadstrešek ali nadstrešek za teraso tako po vsej verjetnosti gradbenega dovoljenja ne boste potrebovali.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na info@m-kaiser.si ali na telefonski številki 040 89 56 56.

Preberite tudi: Veste, kako pripraviti teren pred postavitvijo nadstreška?


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja