Veste, kako pripraviti teren pred postavitvijo nadstreška?

Na nadstrešek je potrebno gledati kot celoto, začenši s pripravo terena, na katerega ga bomo postavili. Najmanj težav boste imeli, če boste nadstrešek načrtovali skupaj z načrtovanjem ostale okolice. To je seveda mogoče, če gre za novogradnjo. V nasprotnem primeru pa se je stvari potrebno lotiti samostojno in ločeno.

Ko se stranke zanimajo za nadstreške za avtomobile, terase ali bazene, je njihovo najpogostejše vprašanje, kako pripraviti teren, na katerem bo nadstrešek stal. Kakšni morajo biti temelji, da bo stabilen in bo prenašal vse obremenitve, …

Konzolni vpeti nadstreški potrebujejo večje, pasovne temelje, ki imajo železno armaturo. Razlog je ta, da mora ena stran temeljev prenašati vse obremenitve. Za tiste, ki stojijo na več stebrih – treh ali štirih, ali pa so na drugi strani uprti v hišo, so čisto dovolj betonski točkovni temelji brez armature. Tukaj je poseg seveda manjši, kot pri konzolno vpetih nadstreških in se običajno izvaja brez gradbene mehanizacije. Dejstvo pa je, da se velikost temeljev odmeri glede na velikost nadstreška.

Velikokrat nas kdo vpraša, če za postavitev nadstreška potrebuje gradbeno dovoljenje. Situacija je sledeča – če je površina nadstreška manjša od 30 m2 gre za enostaven objekt kar pomeni, da zanj ne potrebujete gradbenega dovoljenja, seveda v primeru, da je njegova postavitev skladna s prostorskim aktom. Prav tako za enostavne objekte ni potrebno dovoljenje za uporabo. Pri njegovi postavitvi je potrebno upoštevati tudi dejstvo, da je višina nadstreška lahko maksimalno 3 metre in da lahko razpon nosilnih delov znaša prav tako največ 3 metre.

Kaj pa, če je nadstrešek naslojen na hišo?

V kolikor se odločite za naležni oziroma vpeti nadstrešek, ki bo na eni strani vpet v steno objekta, potem priporočamo montažo konzol še pred izdelavo fasade, oziroma je prej potrebno dobro vgraditi konzole, saj se boste na takšen način izognili kasnejšemu poseganju v fasado in nepotrebnim toplotnim izgubam.
V vsakem primeru pa, ko nameščamo konzole, poskrbimo, da preprečimo pojav toplotnega mostu.

Obstajajo tudi nadstreški, ki se montirajo konzolno, in sicer samo z nosilci ali jeklenicami na hišo in so brez stebrov. Takšni nadstreški so manjših velikosti in se najpogosteje uporabljajo kot nadstreški nad vhodnimi vrati.

Ne glede na tip nadstreška, ki ga boste izbrali, vam bomo pri podjetju M-Kaiser d.o.o. z veseljem svetovali, kako se lotiti priprave, da bo nadstrešek pripravljen čim bolj optimalno in da bo dolgo služil svojemu namenu.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja