Vzdrževanje nadstreškov

Menjava letnega časa vedno znova poskrbi za dodatno delo in pri nadstreških ni čisto nič drugače. Če želimo, da nam bodo dobro služili, jih moramo mi dobro »servisirati«. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, preprostih trikov in idej, s katerimi lahko svojim nadstreškom že tako dolgo življenjsko dobo še š podaljšate, njihov videz pa ohranite brezskrben.

Žlebovi

Ne glede na to, kakšna kritina pokriva vaš nadstrešek, je prvi korak čiščenje žlebov. Ta bo bistveno poskrbel za dolgotrajnost in vzdržljivost nadstreška. Žlebove, če jih imamo, čistimo redno, kar pomeni večkrat letno in ne zgolj enkrat. V žlebovih se čez leto hitro nakopiči umazanija, zaradi katere se žleb zamaši. Prav tako se lahko njih razraste mah, kar posledično vpliva na odtekanje vode. Naslednji pomemben korak je pregled strešne kritine in stanje silikona. Če opazite razpoke ali poškodbe na silikonu, jih obvezno popravite. To lahko naredite tudi sami, in sicer tako, da namesto starega, nanesete nov silikon.

Visokotlačni čistilec

Večina se čiščenja strehe na nadstreških loti z visokotlačnim čistilcem, saj je ta pripomoček daleč najbolj elegantna rešitev. Z močnim curkom vode bo odsranil tudi najbolj trdovratne madeže, tako na polikarbonatnih ploščah kot tudi na pločevini, PVC in EPDM folijah, ter seveda navsezadnje na steklu. Če ste izbrali ali pa še izbirate kritino, razmislite o bolj mlečnem odtenku, ki bo zakril morebitne manjše madeže. Torej, priporočamo visokotlačni čistilec, še vedno pa se lahko odločite za krpo in kakšen blagi detergent, ki ne vsebuje preveč agresivnih sestavin, s katerimi lahko morda poškodujete kritino.

Grelni kabli za taljenje snega

Ko zapade sneg in ne zdrsne takoj s konstrukcije priporočamo, da poiščete prvo lestev in metlo. Če boste to počeli prvič ali sami, pri tem nikakor ne pozabite na previdnost. Se pa temu dokaj neprijetnemu delu lahko izognete z elegantno rešitvijo – z namestitvijo grelnih kablov na žlebovih, odtočnih ceveh in delno tudi na kritini. Cena namestitve je v primerjavi s funkcionalnostjo in priročnostjo grelnih kablov minimalna, od 200 do 400 evrov, čeprav je cena vedno odvisna od velikosti nadstreška. A je vsekakor vredna svojega denarja. Kombinacija žleda in snega, posledično tudi zamrznitev, imajo negativni vpliv, ki nadstrešku škodujejo in klasično čiščenje več ne funkcionira. Če se odločimo za namestitev grelnih kablov, se sneg tali sproti, mi pa smo brez skrbi, da bi se zaradi teže debele snežne odeje nadstrešek poškodoval.

Tla

Vsekakor priporočamo, da imate na tleh beton, saj so tla podvržena veliki obrabi, čeprav se vam zdi, da je avto tam le parkiran. Kadar so avtomobili v okvari in začnejo puščati kakšno tekočino, boste na betonu zagotovo pravočasno opazili madeže, ki vas bodo opozorili na prihajajoče nevšečnosti, kar je v tem primeru prednost. Naj bodo tla vedno čista, da vas stari madeži ne zavedejo.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja