Konstrukcija in mere nadstreška

V Sloveniji je nadstrešek mogoče najti pri več kot 60 % vseh hiš. Podatki raziskave, ki je bila opravljena, kažejo, da se največ ljudi odloči za lesene nadstreške, sledijo pa zidani ter kovinski. Pri vseh, ne glede na izbran material, je bistvenega pomena konstrukcija saj nihče ne želi, da bi se porušila. V našem podjetju, nadstreški M-Kaiser, se trudimo, da bo vaš nadstrešek vselej kakovosten in da bo nosilnost zdržala vse vremenske vplive.

Kako velik nadstrešek izbrati?

Ko se odločamo za dimenzije nadstreška, si moramo najprej odgovoriti na vprašanje, koliko avtomobilov želimo postaviti pod njega in če poleg tega želimo pred vremenskimi vplivi zavarovati še kaj. Odločitev o dimenziji nadstreška je načeloma prepuščena naročniku, saj se konstrukcija običajno izdela po meri. Tisti, ki želijo pod nadstreškom imeti parkirana dva avtomobila se običajno odločijo za dimenzijo 5,5 x 5,5 metra. Tako velik nadstrešek bo zadovoljil vsem potrebam, saj boste na vsaki strani parkiranega avtomobila imeli še dodatnih 40 cm prostora. V primeru, da so v vašem voznem parku večja vozila, se dimenzija seveda lahko prilagodi. Kar se tiče višine in najnižje uporabne višine nadstreška, ta običajno sega od 210 do 270 cm kar pomeni, da lahko pod nadstreškom parkirate osebno vozilo, vozilo s strešnim prtljažnikom, terensko vozilo in/ali kombinirano vozilo. Seveda pa najpomembnejšo vlogo pri izbiri nadstreška igra prostor, ki ga imate na razpolago. Enemu osebnemu avtomobilu ustreza nadstrešek dimenzij od 320 x 500 cm pa do 400 x 600 cm, za tri avtomobile pa običajno priporočamo nekje od 750 x 550 cm pa do 840 x 700 cm velik nadstrešek.

Nižji, kot je nadstrešek, večja je zaščita vsega, kar se nahaja pod njim, saj ima manjši vpadni kot in nasprotno – večji, kot je vpadni kot, manjša je zaščita pred padavinami in sončnimi žarki. Ko se boste odločati o velikosti dobro premislite, da kasneje ne boste obžalovali varčevanja s površino.

Kaj pa konstrukcija?

Lahko se odločite za zelo različne konstrukcije nadstreškov. Izbirate lahko med jeklom, lesom, aluminijem … Naročnike najpogosteje zanimata jeklena in aluminijasta konstrukcija, razlog za to pa sta njuna trajnost in preprostost vzdrževanja. Jekleno konstrukcijo običajno izberemo, če želimo večje razpone in manjše nosilne elemente. Pri nas lahko izbirate med obstoječo oziroma standardno ponudbo, ali pa vam ga izdelamo popolnoma po meri. Med bolj priljubljene konstrukcije nadstreškov pa spadajo tudi leseni. Ti so sicer za vzdrževanje nekoliko bolj zahtevni, vendar pa dajo prostoru pridih naravnosti in domačnosti. Pri lesenih nadstreških najpogosteje priporočamo dvokapnico, in sicer zaradi odvodnjavanja. V vsakem primeru pa je, če se odločite za leseno izvedbo, potrebno v stebre vpeti kovinske nosilce in jih vsaj 10 cm dvigniti od tal, da jih ne načne vlaga.

Prostostoječi ali vpeti?

Najprej je potrebno razjasniti razliko – vpeti nadstreški so na objekt pričvrščeni z jeklenimi konzolami, prostostoječi pa stojijo na lastnih stebrih. Običajno se za vpete nadstreške odločimo takrat, ko objekt še nima izolacije. Namreč, če objekt že ima izolacijo, je potrebno na mestih, kjer bodo pritrjene konzole, izrezati izolacijo, skupaj z zaključnim slojem. S to potezo poškodujemo toplotni ovoj hiše, kljub ponovni izolaciji pa ta nikoli ni več ista. Stik med konzolo in fasado lahko popusti, v stenah objekta pa se prične nabirati kondenz. V tem primeru se je pametneje odločiti za prostostoječo izvedbo, kar pomeni, da nadstrešek stoji na lastnih stebrih.

Za vsa dodatna vprašanja smo vam vedno na voljo. Kontaktirate nas lahko TUKAJ.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja