Vzdrževanje nadstreška

Nadstrešek za avtomobil na dvorišču

Nadstrešek za avtomobil, teraso, balkon … nudi udobje, obenem pa ščiti tisto, kar se nahaja pod njim. Nima pa nadstrešek samo varovalne funkcije, temveč tudi estetsko, saj ga lahko popolnoma prilagodite videzu hiše. Kot vsaka stvar na tem svetu tudi nadstreški potrebujejo vzdrževanje. Načeloma je le-to izredno preprosto, saj nadstreški veljajo za zelo vzdržljive objekte. Koliko vzdrževanja je potrebnega pa je odvisno predvsem od materiala iz katerega je izdelana konstrukcija – les, jeklo ali aluminij.

Leseni nadstreški

Les se najpogosteje uporablja za izdelavo avtomobilskih nadstreškov. Pred ostalimi materiali ima številne prednosti – izgradnja je lažja in hitrejša, večja je oblikovna prilagodljivost … Zanj je značilen naraven in tradicionalen videz, ki pa zahteva nekaj več vzdrževanja. Les v primerjavi z ostalimi materiali (jeklo in aluminij) slabše kljubuje vremenskim razmeram. Pred vplivi narave ga najlažje zavarujemo z impregnacijskim premazom, za kar pri nas poskrbimo že v proizvodnem procesu. V nadaljevanju ga je dobro zaščititi tudi z dodatnimi nanosi barve. To je priporočljivo narediti vsaj enkrat na dve leti, pred tem pa ga je potrebno zbrusiti in z njega odstraniti morebitno plesen ali drugo umazanijo.

Jekleni nadstreški

Jeklo najpogosteje uporabimo za izdelavo avtomobilskih nadstreškov, podobno kot les. Jekleni nadstreški potrebujejo resnično zelo malo vzdrževanja, vendar je kljub temu potrebno vedeti, da je jeklo material, ki rjavi. Pri nas v podjetju gre jeklo skozi postopek vročega cinkanja, saj ga tako pred rjavenjem trajno zavarujemo. Za njegovo dodatno zaščito ter lepši izgled je dobro, da takšno konstrukcijo tudi prebarvamo ali celo prašno pobarvamo. Prašno barvanje je barvanje, ki poteka pri 200 stopinjah Celzija in pri katerem se barva zares zelo dobro oprime materiala, zato ni strahu, da bi se luščila. Vsekakor predlagamo, da nadstreške in jeklene konstrukcije pregledate vsake toliko časa – priporočamo enkrat letno. V kolikor opazite kakšne pomanjkljivosti ali poškodbe nemudoma obvestite proizvajalca. Sicer pa sta za vzdrževanje dovolj krpa in voda, s katero nadstrešek očistite vsake toliko časa. To je še posebej priporočljivo v zimskem času, saj boste z njega očistili sol in tako preprečili hitrejši postopek korozije.

Aluminijasti nadstreški

Zaradi manjših dopustnih razponov aluminij največkrat pride v poštev pri nadstreških za terase. Aluminij je vremensko odporen material, ki ne potrebuje vzdrževanja. Tovrstne konstrukcije nadstreškov vedno prašno barvamo, zaradi česar ne potrebujejo posebnega vzdrževanja. Z njih zgolj očistimo prah in morebitno umazanijo.
Ne glede na material, iz katerega je narejena konstrukcija, so za njihovo čiščenje dovoljena čistilna sredstva, ki nimajo dodanih agresivnih topil. Prav tako ni priporočljivo, da površino drgnete z mrežicami ali grobimi krpami. Najboljše je, da jih očistite zgolj z vodo in krpo.

Kako pa nadstrešek pripraviti na zimo?

Čeprav o zimi v tem trenutku, ko so temperature zunaj še precej visoke, verjetno še ne razmišljate, pa je kljub vsemu dobro vedeti, da je tudi nadstrešek potrebno pripraviti nanjo. Priporočamo vam da, v kolikor je konstrukcija vašega nadstreška lesena, še pred najhladnejšimi meseci poskrbite za dodatno zaščito s premazom. Prav tako prekontrolirajte v kakšnem stanju je silikon ter očistite žlebove. V kolikor nadstrešek ni zasnovan tako, da sneg z njega zdrsne sam, potem svetujemo, da ga občasno odstranite vi. Snegolovi namreč niso primerni, saj bi sneg ostajal na strehi, kar pa bi konstrukcijo preveč obremenilo.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja