Nadstrešek z zeleno streho? Zakaj pa ne.

Zelena streha nadstreška

Osnovni namen nadstreška je nudenje sence oziroma varovanje tistega, kar se nahaja pod njim. Da pa je to mogoče je pomembno, da je kritina, ki bo pokrivala takšen nadstrešek, dovolj kakovostna in primerna namenu uporabe. O vrstah kritine, s katerimi lahko pokrijemo nadstrešek smo že pisali v enem izmed prejšnjih člankov, ki ga lahko preberete TUKAJ. Danes bomo nekaj več besed namenili zelenim streham oziroma EPDM kritinam.

 

Avtomobilski nadstreški, nadstreški za terase ali lope so običajno prostostoječi objekti preprostejše in lažje izvedbe. Kot osnovno, nosilno konstrukcijo najpogosteje uporabljamo aluminij, jeklo in les. Ravno to dejstvo je v preteklosti preprečevalo, da bi strehe nadstreškov lahko izvedli v ozelenjeni izvedbi. Z napredkom tehnologije pa je sedaj mogoče tudi to.

 

Prednosti zazelenitve strehe nadstreška

 

Osnova za izdelavo pohodne oziroma zelene strehe je EPDM kritina, ki je dodatno ojačana s steklenimi vlakni, kar ji zagotavlja daljšo življenjsko dobo. Med enoslojnimi membranami veljajo za najbolj stabilne. Njihova skrivnost je v visokokakovostni zmesi sintetnega kavčuka in primesi, ki ji dajejo vrhunske fizikalne lastnosti. Ni pa to edina prednost zelenih streh. Le-te namreč prispevajo k večji varčnosti objekta oziroma nadstreška na katerega so nameščene, saj zagotavljajo zmanjšano izgubo toplote, poleti pa preprečujejo pregrevanje. Prav tako blažijo zvok in ščitijo pred mehanskimi poškodbami, kar pomeni, da je toča, UV sevanje in toplotne obremenitve ne morejo poškodovati. Poleg lepšega estetskega izgleda, zelena streha poskrbi tudi za izboljšanje mikroklime okolice, saj čisti in vlaži okoliški zrak.

 

Zelene strehe veljajo za eno najbolj ekonomičnih in okolju prijaznih »kritin«. Vzdrževanja tako rekoč skorajda ne potrebujejo – košnja ni potrebna, le v daljših sušnih obdobjih je priporočljivo občasno zalivanje.

 

Za dodatne informacije lahko obiščete tudi stran o kritinah, ali pa nas kontaktirate.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja